schmiedersikambodja.blogg.se

I denna blogg skriver jag om mina intryck under den tid jag och min familj bor i Phnom Penh.

Tiden flyger

Publicerad 2014-11-18 15:34:00 i Allmänt,

Tiden flyger och vi börjar känns oss ännu mer hemmastadda. När även jag , som har bristande lokalsinne, börjar kunna namnen på gatorna och hitta till de ställen vi besöker mest känns det bra. Då kan jag stoppa tuc tucförarna när de kör fel och det underlättar. Vi har haft svärfar på besök en dryg vecka under vattenfestivalen. Han gillade Kambodja och vi hoppas han kommer tillbaka. Festivalen ägde rum för drygttvå veckor sedan. Det var första gången på fyra år som den firades i Phnom Penh. Sist rasade en bro och 375 personer dog. Till detta firande räknade staden med att cirka två miljoner människor skulle komma. Men i realiteten blev det endast cirka 100 000 personer, enligt de lokala tidningarna. Många valde att stanna hemma och titta på teve i stället, av rädsla för trängsel och olyckor. Många Phnom Penh bor och expats lämnade staden och semestrade på annat håll. Vi åkte till Siem Reap med Ken och såg de mest kända templen i Angkor Wat området; Ta Phrom, Bayon och Angkor Wat. Det är så storslaget och spännande på samma gång. Ta Phrom är det mest fotograferade templet, med träd som börjat växa i husgrunden och sedan har vält stenar och hela byggnader tack vare sina starka rötter. Andra dagen besökte vi Beng Melea templet som ligger utanför Angkor Wat området. Det var ännu ett tempel där de endast huggit ned träden runt om det raserade templet. Elias fastnade med foten efter att endast ha klättrat bland ruiner och stenar i en kvart. Det var kanske bra för han tog det lite lugnare efter det. Här kan man gå och klättra var man vill. Inga avspärrningar och står det "Do not enter" på en skylt verkar väldigt få bry sig om det utan ser det snarare som en uppmaning att gå den vägen. Vi var också och såg Phare Ponleu Selpak, cirkusföreställning i Siem Reap. Det är en NGO i Battambang som ger fattiga ungdomar skolgång och cirkusutbildning. Nu har de flera proffsteam och turnérar och kör en föreställning i Siem Reap varje kväll. Vi tyckte det var fantastiskt bra, alla i familjen. På vägen hem åkte vi via Battambang och runt stora sjön Tonle Sap och vi stannade och testade bambudressinen på den gamla järnvägen. Den vägen är mycket bättre, för vägen till Siem Reap är förfärlig.

I morgon ska Elias göra detta igen. För han är just nu på fem dagars skol resa till samma del av landet. I dag besökte han och klasskompisarna de flytande byarna i stora sjön Tonle Sap, vilket vi inte hann med. Han var exalterad inför resan, men något nervös inför hur han skulle klara sig utan i-pad och dator i så många dagar... Just det att han tvingas avstå från elektriska prylar och wifi gör mig sugen på att skicka honom på några resor/läger till i sommar... Eftersom det är en brittisk skola med mycket regler får vi inte ha någon kontakt med barnen direkt under resan, men lärarna är duktiga på att mejla rapporter, så de verkar veta vad de gör. Daniel och jag var med några grannar på en konsert med klassisk musik av unga kambodjaner i går kväll. Bland annat spelade Daniels fiollärare, vilket var jättekul. Hon är väldigt duktig.

Och i lördags skedde världspremiären med första konserten av killarnas rockband "The Untitlers", på kompisens lillasysters femårskalas.. Det blev succé förstås och nu har dessa sex coola 9-åringar och 10-åringar fått förfrågan om att spela på en restuarant och ännu ett barnkalas.... Vilken chans det är för våra killar att få vara med i ett rockband! Vi tränar också varje söndag inför Luciafirande på svenska ambassaden med ett stort gäng skandinaviska barn.
Pluggandet går okej, samarbetar med en trevlig belgiska här i stan som också går kursen. Hon jobbar med kommunikation på WHO. Ska träffa henne i morgon och borde läsa ut en bok till innan dess. Höll också min första workshop för Forum Syd härom veckan, gällande mitt lilla uppdrag för dem om att skriva bättre case studies. Ska göra en till om ett par veckor, efter att ha fått värdefull input av dem.

Temperaturen har börjat sjunka, vilket är skönt. Kunde springa vid halv nio i dag, vilket varit omöjligt för mig i värmen förut. Ska springa Angkor Wat Race 21 km om några veckor. Det kommer nog bli en häftig upplevelse att springa i det vackra området tidigt på morgonen. Utmaningen blir att komma runt bara....

Dags

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela